4gamers.be

GBA VC-titels in april

Door Phazon, 15-04-2014 00:00

Deze maand start Nintendo met acht GBA-titels op de de Virtual Console-afdeling van de Wii U. Wij kregen deze wat op voorhand van Nintendo om jullie zo te laten weten wat wij van deze titels vonden. Samen met collegae Spaghetti en Vancha keek ondergetekende welke titels nog steeds leuk zijn om eens te (her)spelen en welke de tand des tijds wat minder doorstaan hebben.

Advance Wars (Wii U VC, Nintendo) - €6,99

Advance Wars was de eerste game van de "Wars"-reeks die naar Europa kwam en is nu ook een van de eerste games die naar de Wii U Virtual Console is gekomen. In 2002 wist het origineel al menig gamer te bekoren en de dag van vandaag kan het ook nog behoorlijk mee. In dit spel gaat het erom dat je met turn based strategie het leger van je vijand moet uitschakelen. Een simpele doch elegante formule die vergelijkbaar is met die van Fire Emblem, dat tevens van dezelfde ontwikkelaar afkomstig is.

Door te beschikken over verschillende soorten units, gaande van infanterie tot helikopters, en verschillende terreineffecten toe te voegen kan er al flink wat variatie in verschillende veldslagen worden gestoken. Een groot verschil met Fire Emblem is echter dat Advance Wars het qua sfeer iets moderner en "komischer" aanpakt. Oorlog voeren wordt hier leuk gemaakt, wat uit de grafische stijl en vormgeving van de personages al wordt duidelijk gemaakt. Voorts beschik je over een CO (Commanding Officer), die de strijd met een unieke vaardigheid kan beïnvloeden. 

Het spel beschikt nog steeds over dezelfde uitgebreide inhoud als meer dan een decennium geleden, al komt niet alle inhoud tot zijn recht op de Wii U. Multiplayersessies kunnen gespeeld worden met een enkele controller (wat op zich wel een pluspunt is), maar de originele functie van multi-card gevechten is nu nutteloos geworden. Voor de rest is echter alles in orde en kan er zowel audiovisueel als op vlak van gameplay nog steeds gesproken worden van een bovenmaatse strategiegame, waarvan het ontbreken van het draagbare niet echt problematisch is.

- Een aanrader voor wie op zoek is naar een degelijke, klassieke turn based strategygame, enigszins in de trend van Fire Emblem.

Metroid Fusion (Wii U VC, Nintendo) - €6,99

Samus' laatste missie vond chronologisch gezien al een heel tijdje geleden plaats, meer bepaald op de Game Boy Advance. Metroid Fusion is het vervolg op de gebeurtenissen in Super Metroid. Wanneer Samus Aran door de X-parasieten geïnfecteerd wordt tijdens een missie, probeert men onze heldin te redden met een Metroid-vaccinatie, wat ook effectief lukt. Helaas heeft men een heel aantal stukken van haar harnas moeten verwijderen tijdens de operatie en weten de X-parasieten dit harnas als het ware te bezitten. SA-X (Samus Aran X) bedreigt hiermee een afgelegen ruimtestation en de X-parasieten infecteren zowat elk levend wezen, behalve Samus, aangezien zij dankzij het Metroid-vaccin immun is voor een tweede infectie.

Qua gameplay weet deze actieplatformer de tand des tijds perfect te doorstaan. De snelle actie, strakke controls, uitdagende vijanden en talloze verborgen power-ups maken van Metroid Fusion een game die nog altijd erg plezant is om minstens eenmaal te (her)spelen. Aangezien er een heleboel shortcuts en trucjes in het ruimtestation aanwezig zijn om bepaalde stukken in het spel over te slaan, is Metroid Fusion de perfecte game om te speedrunnen. Een kortere tijd op een hogere moeilijkheidsgraad, waarbij er zo weinig mogelijk power-ups verzameld zijn, geeft je een betere eindbeloning in de vorm van een pin-up plaatje van Samus Aran. Zij die onze rondborstige heldin graag in bikini willen zien, weten dus wat hen te wachten staat.

Ook audiovisueel gezien valt Fusion nog erg te pruimen. De omgevingen zien er erg scherp, duidelijk en kleurrijk uit, terwijl de onheilspellende soundtrack je daadwerkelijk een gevoel van wanhoop en isolatie geeft. Aangezien de presentatie en het verhaal doorheen het spel vrij bescheiden gehouden wordt, ligt de focus voornamelijk op de gameplay. Metroid Fusion zal de eerste maal een uurtje of vijf duren, maar door de replaywaarde en talloze verborgen power-ups gaan de meesten er nog heel wat extra uurtjes uit kunnen halen.

- Metroid Fusion is een van de betere GBA-titels uit het aanbod, voornamelijk vanwege de tijdloze gameplay, die we absoluut de dag van vandaag als een klassieker willen bestempelen en aan zowat elke fan of geïnteresserde willen aanraden. -

Mario & Luigi: Superstar Saga (Wii U VC, Nintendo) - €6,99

Mario en Luigi vormen al tientallen jaren een team om het Mushroom Kingdom veilig te houden, maar op de Game Boy Advance werd dit voor het eerst echt naar buiten gebracht dankzij Mario & Luigi: Superstar Saga. In deze RPG daal je af naar BeanBean Kingdom om Peach haar stem zien terug te krijgen van Cackletta en Fawful. Voor zijn tijd zag deze RPG er niet alleen fleurig uit, maar ook erg gedetailleerd. Tijden veranderen natuurlijk, maar ook op de Gamepad en de tv komt deze game nog steeds even goed over als elf jaar geleden.

De Mario & Luigi-reeks staat naast zijn grafisch design ook gekend voor zijn komisch verhaal. Niet veel RPG's doen je zovaak glimlachen tijdens het lezen van de dialogen en ook de verwijzingen blijven een aardig gebaar. Daarnaast zijn ook de gevechten speciaal. Tijdens een gevecht moet je op het juiste moment een knop indrukken bij de aanval of verdediging om het er beter vanaf te brengen. De combat was voor zijn tijd vrij uniek, en ook al konden we in South Park: The Stick of Truth een gelijkaardig systeem terugvinden, de speciale aanvallen en het teamwork van Mario en Luigi blijven toch iets uniek.

- Als je nog nooit tijd hebt gehad om deze RPG-reeks aan de tand te voelen, dan heb je er bij deze terug een reden bij om de nodige tientallen uren zoet te zijn. -

WarioWare, Inc (Wii U VC, Nintendo) - €6,99

De DS was dan wel de bron voor innovatieve games, maar in het Game Boy-tijdperk kwam Nintendo ook met een paar unieke ideën. Wario was weer eens uit op roem en faam en bedacht (door de reclame van een nieuwe handheld) een manier om snel rijk te worden, namelijk games produceren. Samen met zijn vrienden 9-Volt, Jimmy T., Mona en anderen bracht Wario de ene na de andere mini-game collectie uit die je dan ook in WarioWare Inc. allemaal moet doorspelen.

Dat dit het origineel van de GBA is, wilt natuurlijk zeggen dat alles op één scherm en zounder touchscreen gebruikt. Toch zijn er voor de nieuwkomers meer dan genoeg compilaties die elk hun eigen thema hebben zoals ritme, denken en games. De tekenstijl werd mooi overgezet naar de gamepad en de tv en ziet er nog vrij strak uit voor zijn tijd.

- Dat dit nog steeds een van de betere WarioWare games is, kunnen we je met zekerheid meegeven. Ergens is dit zelfs meer een aanschaf waardig dan Wario’s laatste game op de WiiU. -

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.