4gamers.be

eShop reviews #6

Door Phazon, 13-02-2014 00:00

Er verschijnen elke week weer wat games of oude klassiekers in de Nintendo eShop en Virtual Console-afdeling van de eShop op de 3DS en Wii U. Aangezien gamers vaak de bomen door het bos niet zien, zullen we regelmatig proberen om het kaf van het koren te scheiden in een aantal kleinere reviews van heel wat eShop-titels. Zodoende krijgen jullie toch een vluchtige, maar duidelijke indruk over de interessante en minder interessante titels die de eShop van Nintendo rijk is.

Knytt Underground

(Wii U eShop, Nifflas) - 8,99 euro


Liefhebbers van Metroidvania titels kunnen al een tijdje aan de slag met Knytt Underground op Playstation hardware of pc en nu is deze ook gearriveerd op de WiiU. Op eerste zicht kun je zeggen dat de beelden afgepakt zijn van Limbo, maar na een tijdje zie je dat Knytt veel meer te bieden heeft dan wat zwarte tinten. In de 2000 ondergrondse kamers kom je nog steeds kleurige paddenstoelen, bloemen of mooie kleuren tegen op de wanden door de lichtinval. Tijdens je zoektocht zal het uiterlijk van de game je blijven verbazen.

Wat Knytt Underground wel wat minder doet, is een verhaal vertellen. Tijdens het verkennen krijg je wel opdrachten en moet je af en toe een puzzel oplossen met behulp van magische bollen die je kunnen teleporteren om hogerop of over een put te geraken, maar waarom je hier bent of waar je naartoe moet is voor het overgrote deel toch een raadsel. Het savesysteem is traditioneel gehouden en op bepaalde punten van je map, die je altijd op je tablet kan zien, geplaatst. Je ziet ook steeds waar je naartoe moet om je opdrachten te vervolledigen. Hoe je er geraakt is aan jou en dat zullen liefhebbers van het genre zeker leuk vinden, maar wie ook een goed verteld verhaal wil, zal toch teleurgesteld uit de grot komen kruipen.

7,5/10

Dr. Luigi

(Wii U eShop, Nintendo) - 14,99 euro


Dr. Mario is wellicht niet de meest bekende Mario-franchise, maar de Tetris-achtige blok-puzzels, excuseer, pil-puzzels kenden heel wat succes. Ter gelegenheid van het jaar van de 'broer van' werd de nieuwe Wii U versie omgedoopt tot 'Dr. Luigi'.

Het hoofdmenu toont vier spelmodi, waarvan de eerste - Retro Remedy - de klassieke Dr. Mario-gameplay opvoert. Het spelrooster zit verpakt in een labo-potje, waarin allerlei smerige en kleurrijke virussen vertoeven. Langs boven vallen er pilletjes naar beneden die aan elke kant een kleurtje hebben. Het is de bedoeling om vier items (virussen en pilhelften) van dezelfde kleur horizontaal of vertikaal op te lijnen. Zoals bij veel vier-op-een-rij games is het de bedoeling om het speelveld helemaal leeg te maken. Net als bij Tetris kun je de snelheid van de vallende blokjes instellen, waardoor zowel strategie als goeie reflexen nodig zijn om te schitteren.

Virus Buster, de tweede modus, biedt eigenlijk exact dezelfde gameplay, maar laat je de blokjes besturen met de stylus in plaats van met de knoppen. Leuk is dat je de gamepad zowel horizontaal als vertikaal kan houden. Operation L gaat nog een beetje verder dan de traditionele Dr. Mario, in die zin dat je hier moet spelen met 2 pillen die als een letter 'L' aan elkaar zijn geplakt. Het extra volume maakt het er veel moeilijker op om goeie en snelle combo's te maken, waardoor we de modus niet echt als een grote plus beschouwen.

Tenslotte is er een online modus, die eigenlijk nog voor de leukste en spannendste momenten zorgt, omdat je al puzzelend de tegenstander lastig kan vallen om elkaar te verhinderen om het bord leeg te maken. Het was niet altijd evident om een andere speler te vinden, maar eens onderweg genoten we van vlotte en lag-vrije gameplay.

Dr. Luigi doet Dr. Mario helemaal herleven, met vooral een leuke online modus als voornaamste toevoeging. Of die modus, samen met een likje HD-verf, het de moeite maakt om 15 euro neer te tellen voor deze game hangt af van - hoe contradictorisch de volgende woorden ook mogen klinken - jouw online gedrag op de Wii U. 

7/10

Scribblenauts Unlimited

(3DS, 5th Cell)


Toen 5th Cell in 2009 een game op de markt bracht waarin je letterlijk zowat alles kon tevoorschijn toveren wat er in je hoofd opkwam, brachten ze een klein beetje magie naar de Nintendo DS. Scribblenauts Unlimited is ondertussen al de derde titel uit de franchise die hetzelfde concept gebruikt om je doorheen een avonturenwereld te loodsen en daarbij een beroep doet op je out-of-the-box denken. Jammer genoeg geraakt er wat sleet op de formule en blijkt de fantasie van de ontwikkelaar stilaan op te geraken waardoor de spelervaring veel sneller gaat vervelen dan toen ze nog vers was.

Zoals steeds speel je met Maxwell als held en heb je een magisch schrijfbord ter beschikking om NPC's te helpen en daarbij sterren te verzamelen voor je held. Veel van de problemen die je voorgeschoteld krijgt zijn echter met dezelfde tools op te lossen en de game moedigt je niet echt aan om je creatieve spieren te stretchen. Meestal is de meest voor de hand liggende oplossing ook de snelste weg naar de uitgang van een level. Aan de andere kant heeft Scribblenauts Unlimited ook nu en dan last van erg vage objectieven, waardoor je je hersenen moet pijnigen om het gevraagde te ontleden - eerder dan voor het oplossen van de puzzel om dat doel te bereiken.

De verhaalmodus neemt niet meer dan enkele uren in beslag door de trivialiteit van de meeste puzzels en de voornaamste voldoening in het spelen vind je door jezelf te dwingen om creatief te zijn, eerder dan om de levels te beëindigen. We waren daarom vaak bezig met experimenten met de schrijfblok om de grenzen af te tasten, los van het doel dat we moesten vervullen. Scribblenauts Unlimited is daarom wel leuk zolang je voor jezelf speelt en je je fantasie de vrije loop laat, maar de game moedigt dat gedrag jammer genoeg te weinig aan.

6/10

Super Mario Bros. 3

(3DS- en Wii U-eShop, Nintendo) - 4,99 euro


Mario heeft meerdere malen in zijn carriëre de wereld verstomd doen staan. In 3D was dat met Super Mario 64 en in 2D was dat natuurlijk met Super Mario Bros. en later Super Mario Bros. 3. Deze game is nu ook digitaal verkrijgbaar voor de 3DS en ook al is de game meer dan 20 jaar oud, toch is het nog steeds een must om hem te downloaden en te spelen. De game was in zijn tijd gekend voor zijn geweldige graphics en de vele leuke items zoals de populaire tanooki outfit.

Grafisch is de game mooi ouder geworden en op het scherm van je 3DS komt deze game even mooi terug naar voren als op het grote scherm destijds. Een klein minpuntje is wel dat er nu en dan een groene tint aan de zijkant van je scherm te zien kan zijn als je op maximum snelheid loopt. Dat is dan te danken aan een net-niet perfecte emulatie van de game. Toch stoorde dit minpuntje niet in die mate dat we niet gewoon de acht werelden doorliepen. Super Mario Bros. 3 blijft dan ook een musthave om onderweg te spelen voor fans en voor nieuwelingen die een goede platformer (en klassieker) wel kunnen smaken.

9/10

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.