4gamers.be

Wii Party U

Door Vancha, 04-11-2013 00:02

Sinds de originele Wii is er een genre dat sterk gegroeid is, een genre dat voorheen enkel op feestjes bovengehaald zou worden kreeg dankzij de Wiimote van Nintendo veel meer aandacht dan eerder. We hebben het hier natuurlijk over party games, compilaties van kleine spelletjes die goed zijn voor jong en oud. Tal van uitgevers wilden net als Nintendo meegenieten van de populariteit van dit genre, maar de Japanse uitgever wist het beste om te springen met het genre. Nu dat de WiiU is verschenen heeft Nintendo dankzij de Gamepad een nieuwe reden om een compilatie minigames onze richting uit te gooien, maar ergens zien we toch dat er wat slijt aan de zaak begint te komen.

Wii Party U brengt een enorme hoeveelheid minigames en modes met zich mee om het hele gezin, jong en oud, bezig te houden. Net zoals in het eerste deel mogen alle Wiimotes weer  bovengehaald worden, want ook in dit vervolg zul je voornamelijk deze controllers nodig hebben. Vier spelopties zijn er, ondergebracht in eenvoudig te navigeren menu’s die stuk voor stuk volledig andere spelmogelijkheden aanbieden. De eerste in de rij is TV Party, dat in essentie op hetzelfde neerkomt als de Mario Party games met een ganzenbord. Haal op het einde het meeste punten en je bent de winnaar.

Wii Party U screenshot

TV Party heeft wel verschillende soorten opdrachten. In Highway Rollers bijvoorbeeld is het een race naar de finish en hoe beter je presteert in de minigames, hoe meer dobbelstenen je tot je beschikking krijgt. Mii Fashion Plaza draait dan weer volledig rond het winnen van kledij. Je moet een zo goed mogelijk kostuum onderweg zien te versieren door spelletjes te winnen of ze van anderen af te pakken en diegene die op het eind er het best uitziet, komt als winnaar uit de bus. De meeste minigames die je speelt draaien - net zoals voorheen - rond de Wiimote en nunchuck en zo zul je moeten schudden, balanceren, mikken en nog vele andere dingen om de minigame tot een goed einde te brengen. Ervaren spelers zullen allicht vinden dat zeker de helft van de games nogal eentonig en simpel overkomen, maar Nintendo wou het natuurlijk zo simpel mogelijk houden om hun doelgroep te bekoren.

De gamers zullen allicht nog meer knarsetanden, want niet alleen zijn redelijk wat minigames te simpel, ook zijn er heel wat die gewoon op geluk gebaseerd. Maak bijvoorbeeld een keuze en zie hoe je Mii als vliegende Superman het luchtruim doorkruist. Normaal zou je zelf moeten sturen, maar in deze minigame bepaal je de weg en hoop je dat je Mii nergens tegenaan vliegt. Het houdt natuurlijk de spanning er wat in voor de niet-gamers om je op die manier weer bij te benen, maar het zou toch veel leuker geweest zijn mochten we zelf de controle over alles kunnen krijgen. Ook grafisch kan het voor ons misschien wat simpel ogen, want het beeld ziet er nu niet veel beter uit dan in Nintendo Land, maar gelukkig tonen de Mii’s genoeg emoties en uitdrukkingen op hun gezicht om je toch aan het glimlachen te krijgen.

Wii Party U screenshot

Het gros van de minigames zul je allicht in TV Party vrijspelen en deze kun je dan elk afzonderlijk beginnen spelen in de Minigames mode. Als je even niet weet of een minigame wel of niet leuk is, kan je altijd de online rating raadplegen. Iedereen die een score geeft, draagt bij tot de algemene score, zodat je kan vermijden wat anderen slecht vinden en spelen wat iedereen leuk vindt. Tot nu toe zijn we wel al veel met de oude controllers bezig geweest, maar toch zul je al snel ook de Gamepad bovenhalen, want de twee laatste modes draaien volledig rond deze nieuwe besturing.

In House Party krijg je een aantal spelletjes voorgeschoteld die iedere keer de GamePad vereisen. De meeste zijn wel al gekend, zoals Button Battle, een soort op vingers gebaseerde Twister. Of je hebt Sketchy Situation, een game die makkelijk doet denken aan Pictionary. Verder heb je ook nog een soort zoek-en-vind game genaamd Lost-And-Found Square waar tot drie spelers een drukbevolkte zone moeten doorzoeken om hun eigen personage te vinden. De persoon met de GamePad kan aan de hand van tips doorgeven waar ze ongeveer kunnen zoeken in de hoop de juiste persoon zo snel mogelijk te vinden. Alles games in House Party zijn wel dingen die je enkel op de Wii U kan ervaren en het is daarom dan ook een van de leukere bezigheden om in groep te spelen.

Wii Party U screenshot

De laatste mode die te spelen is, heet Gamepad Party en in deze mode heb je enkel de GamePad nodig. De games doen denken aan de periode toen Nintendo voor het eerst het toestel voorstelde. Spelletjes als ijshockey of dammen komen aan de beurt en de twee personen die spelen zullen elk een kant van de GamePad gebruiken met een joystick en/of schouderknop als mogelijke besturing. Als je zo alles optelt, kom je uit op een groot totaalpakket aan games, perfect om een avondje met vrienden of familie te gamen. Wil je het echter alleen spelen, dan zul je toch wat beteuterd achterblijven.

In singleplayer zijn alle GamePad games niet te spelen, maar je kan wel losse minigames of TV Party met de AI als tegenstanders nemen. Hou er wel rekening mee dat de intelligentie van de tegenstanders niet echt aan de hoge kant ligt. Dit maakt de game natuurlijk nog makkelijker dan het oorspronkelijk al was en daardoor zullen de eenzame gamers onder ons toch wel snel Wii Party U uitgespeeld krijgen. Al bij al is Nintendo er wel terug in geslaagd een aangenaam familiepakket te bezorgen, maar de volgende keer hopen we toch op iets meer variatie en uitdaging voor onze Wiimotes.

Conclusie

Wii Party U is perfect om de familie te overhalen een Wii U in huis te halen als je nog geen Wii hebt gehad. Heb je deze wel al samen met andere party games, dan zul je deze game toch meer aanschaffen voor de unieke GamePad games dan voor de minigames die we elders al konden vinden.

Positief

  • Nog steeds perfect voor de familie
  • GamePad games
  • Groot aanbod aan mogelijkheden
Score
75/100

Negatief

  • Simpele AI
  • Minigames gebaseerd op geluk
  • Games met Wiimote hebben we al eerder gezien
Grafisch
70%
Geluid
72%
Fun
78%
Gameplay
72%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.