4gamers.be

Just Dance 2014

Door Goofus, 25-10-2013 11:11

Gaan met die polonaise in Just Dance 2014

[gespeeld op Xbox 360]


Met het vervangen van een versienummer door een jaartal lijkt Just Dance het pad van de jaarlijkse updates te zijn ingeslagen. Sommige franchises is die zet erg goed bevallen, maar voor anderen is het verdomd moeilijk om het jaarlijks laagje nieuwe verf er dik genoeg te blijven opleggen en om verder te gaan dan wat visuele opsmuk zonder wezenlijke impact op gameplay. Wij sloegen de beentjes los om zelf vast te stellen dat ook Just Dance 2014 al hier en daar wat sporen  van roest begint te vertonen onder al het neongeflikker.

Voor wie de tel is kwijtgeraakt en niet meer geholpen wordt door het cijfertje in de gametitel is Just Dance 2014 ondertussen de vijfde telg uit de franchise. Ondanks de brede markt van partygamers heeft de reeks in zijn genre doorheen de voorbije jaren stilaan een monopolie weten uit te bouwen op de meeste platformen. Just Dance is altijd al meer gefocust geweest op fun en partying dan op technisch correct dansen, en dat is anno 2013 nog steeds het geval. De choreografieën zijn opnieuw top en ook de songselectie zit op peil met een mooie mix tussen al wat oudere feestklassiekers en recente pophits.

Just Dance 2014 screenshot Just Dance 2014 screenshot

De set van 49 nummers in de game bevat ettelijke namen die vandaag de hitlijsten domineren, zoals Nicky Minaj, Daft Punk en Robin Thicke. Daarnaast zijn ook tieneridolen One Direction en Justin Bieber van de partij, net als enkele songs waar ook vader en moeder de beentjes op zullen losslaan, zoals YMCA, Ghostbusters en Flashdance. Voor elk wat wils dus. Er zijn slechts enkele nummers die we steevast ongeïnteresseerd hebben geskipped tijdens onze danssessies, en dat wil toch wat zeggen.

De dansroutines die werden voorzien zijn volledig gericht op het feesten en uit de bol gaan met vrienden. De choreografieën mikken op algemene hilariteit en gelach, omdat je niet zelden wordt gevraagd om bewegingen uit te voeren die eerder in een polonaise thuishoren dan in een klassieke dansset. Vooral de songs waarin vier avatars tegelijk kunnen dansen slagen erin om de kamer volledig in vuur en vlam te zetten. Vaak hebben de bewegingen nog weinig met dansen te maken, maar aan de andere kant is het moeilijk om een betere party-game te bedenken dan deze Just Dance 2014.

Just Dance 2014 screenshot Just Dance 2014 screenshot

Ook het ganse design van het spel draagt bij tot het over the top-gevoel van Just Dance 2014. De dansinstructeurs zijn niet zelden getooid in carnavalspakken (denk maar aan YMCA, aan Ghostbusters, of aan de song die vanuit de Aladdin-film werd geleend) en baden in felle kleuren, neonlichten en veel bling bling. De graphics versterken zonder meer het feestgevoel en slagen in die zin 100% in hun opzet om zelfs de meest  stramme nonkel over de streep te trekken om een dansje te placeren.

Qua ‘gameplay’ is Just Dance 2014 nog steeds een ander verhaal. Anders dan de Dance Central-franchise voelt het scoresysteem soms willekeurig aan (iemand die toevallig ook in het bereik van onze Kinect op een stoel zat kreeg meerdere ‘Perfect!’-scores toegekend). Voor wie deze franchise koopt op de consoles van Nintendo of Sony is de zwakke bewegingsherkenning wellicht een normaal gegeven, maar voor Xbox 360-games voelt de Kinect-herkenning wel erg zwak aan – en dat is niet (alleen) te wijten aan de hardware. Scores zijn gelukkig niet zo belangrijk in Just Dance 2014, want de hele tracklist ligt vanaf het begin helemaal open. Enkel voor het vrijspelen van bonuscontent zoals mash-ups en playlists moet je highscores realiseren.

Als het op spelmodi aankomt is het duidelijk dat de verse ideeën van de ontwikkelaars zowat uitgeput zijn. Er zijn zoals steeds de standaard dansmodus en de Just Sweat modus die je playlists laat samenstellen om wat overtollige calorieën te verbranden. De enige nieuwigheid in Just Dance 2014 is World Dance Floor, een real-time online modus, waarin je jouw dansskills test tegen de rest van de wereld in een continu voortlopende playlist. De modus is vooral geschikt als je van wat competitie houdt (ondanks de zwakke scoreherkenning) of wanneer je simpelweg te lui bent om zelf songs te kiezen.

Conclusie

De nieuwe World Dance Floor modus is niet sterk of vernieuwend genoeg op zichzelf om van Just Dance 2014 een must-upgrade te maken. Of je de stap naar deze nieuwe editie zet zal in de eerste plaats afhangen van hoe hard je toe bent aan een nieuwe tracklist. De game staat nog steeds 100% garant voor hilariteit en partyplezier, maar begint gameplaygewijs wat roest te vertonen.

Positief

  • Staat garant voor partyplezier
  • Gevarieerde tracklist
  • Hilarische choreografie├źn
Score
81/100

Negatief

  • Vooral een tracklist-upgrade
  • Scoreherkenning is zwak
Grafisch
83%
Geluid
90%
Fun
87%
Gameplay
72%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.