4gamers.be

Sonic & All-Stars Racing Transformed

Door YoniVL, 30-11-2012 00:01

Trio in Sonic & All-Stars Racing Transformed

 

Nog niet zo lang geleden schotelde Sony ons LittleBigPlanet Karting voor, een game dat ons niet echt kon overtuigen. Sinds kort kunnen we ook aan de slag met het nieuwe kartspel van Sega, namelijk Sonic & All-Stars Racing Transformed. De eerste telg binnen deze franchise was een titel die veel gamers verraste. Het spel was leuk om te spelen en fans van Sega hadden veel plezier bij het ontdekken van alle verschillende knipogen naar de klassiekers van weleer. Nu zijn de makers er met het vervolg op deze titel en hopen ze natuurlijk verder te bouwen op het succes van de eerste game.

[Gespeeld op PS3]

Een belangrijk woord in de titel van deze game is Transformed. Je zal immers niet enkel met een gewone kart aan de slag moeten gaan. Een deel van de actie zal plaatsvinden op het water en in de lucht. Tijdens races zal je voertuig dan ook kunnen transformeren op bepaalde plaatsen. Het leuke hieraan is dat er echt wel een vorm van gameplay in die 3 verschillende vormen is gestoken. Om te beginnen is niet elke vorm even snel. Een boot is het traagste, terwijl je sneller doorheen de lucht klieft dan je over de baan kan rijden. Het is in sommige races dus nuttig om een transformatie te proberen vermijden. Kan je langer zweven als vliegtuig, terwijl je vijanden al op 4 wielen staan, dan is dat een immens voordeel. Spijtig genoeg komen deze stukjes iets te weinig voor. Het zou leuker zijn als het tactische element iets meer werd uitgebuit. Ook de besturing van de voertuigen is anders per vorm. Wanneer je dus wisselt, zal je dus ook even moeten aanpassen aan de manier van besturen.

Sonic & All-Stars Racing Transformed screenshot

Naast dit kleine tactische element zit Sonic & All-Stars Racing Transformed ook vol met wapens. Die komen veelvuldig voor op de tracks. Spaarzaam zijn is er dus niet echt bij. Dat wil echter niet zeggen dat je niet doordacht moet werken. Je zal wapens op het gepaste moment moeten gebruiken, want het veelvuldig missen van je tegenstander zal je zuur opbreken aan de finishlijn. Dit spel is immers vrij pittig en het halen van de doelstelling is niet altijd even eenvoudig. Je zal dus gebruik moeten maken van shortcuts, wapens en boost. Boosten kan je op 4 verschillende manieren. Je kan een boost onderweg oprapen, je kan over een boostpad rijden, je kan stunts uitvoeren of je kan boost verzamelen door te driften.

Die boost komt niet in een boostmeter terecht, maar wordt onmiddellijk gebruikt. Je zal tijdens het spelen dan ook heel veel boosten en het lang aanhouden van boosts is broodnodig voor het winnen van events. Soms misschien zelfs iets te hard. We vertelden al dat de game pittig is, maar zelfs op de normale moeilijkheidsgraad word je in sommige events afgestraft voor 1 enkel foutje. In een spel dat een beetje draait rond hectiek kan dat al eens frustrerend werken.

Sonic & All-Stars Racing Transformed screenshot Sonic & All-Stars Racing Transformed screenshot

De hoofdmoot in Sonic & All-Stars Racing Transformed wordt ingenomen door de World Tour. Hierin moet je event na event afwerken om sterren te verzamelen. Bij elk event kan je maximaal 3 sterren winnen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest. Voor elk event kan je kiezen met welk personage je aan de slag gaat. Daar zitten bekende namen tussen als Sonic, Shadow, Tails, maar ook Danica Patrick, Beat en andere sterren uit het Sega-universum. Allemaal hebben ze hun eigen rijstijl, die erg verschillend is. Daar moet je dus rekening mee houden bij het kiezen van je personage.

In World Tour heb je een aantal verschillende soorten events. Je hebt natuurlijk de gewone races, maar er zijn ook wedstrijden waarbij je bijvoorbeeld een tank moet kapotschieten of waarbij je 3 levens krijgt en moet zien dat je op het einde als enige overblijft. Er zijn ook events die zich specifiek op boosten, driften of pure snelheid richten. Zo zit er toch flink wat variatie in de World Tour en om hem echt helemaal uit te spelen zal je toch wel flink wat uurtjes bezig zijn.

Ben je klaar met de World Tour dan kan je proberen om een aantal Grand Prix’s te winnen. Dit zijn wedstrijden verdeeld over 4 races, waarin jij simpelweg moet proberen om de beste te zijn. Ben je ook de beste in deze races, dan kan je in Time Attack nog proberen om de beste tijd neer te zetten op de 40 verschillende tracks. Het leuke is dat dit ook allemaal in splitscreen kan. Zowat alles in het spel is met maximaal 4 spelers te spelen. Gewoon even op Start duwen en je kan samen aan de slag in een race, zelfs tijdens de World Tour.

Sonic & All-Stars Racing Transformed screenshot

Ook online kan je aan de slag gaan. Daarin kan je normale races spelen, maar er zitten ook enkele gevechtsmodi in het spel. Daarin moet je elkaar het leven zuur maken en er voor zorgen dat de levens van je tegenstanders op geraken. Er is ook een mode Catch The Chao, die je kan beschouwen als een soort Capture The Flag. Hierin moet je als eerste de Chao te pakken krijgen en afleveren waar nodig. Net zoals met de rest van het spel, kan je deze modi ook allemaal offline tegen je vrienden spelen in splitscreen.

Grafisch past Sonic & All-Stars Racing Transformed helemaal binnen het plaatje van Sonic. Alles is heel kleurrijk, met tracks die veel mensen zullen kennen. Alles mag dan wel naar 1 soort stijl zijn overgezet, de games waarop de tracks zijn gebaseerd zijn meestal nog duidelijk herkenbaar. Dat geldt trouwens ook voor de personages, die allemaal vrij cartoony zijn, maar daarom niet minder herkenbaar. Weet je toch niet welk spel de inspiratie was, dan kan de muziek je misschien een handje helpen. Elke track krijgt bekende deuntjes van het respectievelijke spel mee. Dit is vooral leuk voor de fans bij wie er steeds een vlaag van nostalgie en herkenning zal vrijkomen. Alleen de commentaarstem kon ons soms al eens op de zenuwen werken. Die lijkt met momenten wel gemaakt om een blinde te helpen bij het spelen. In elk menu werd ons gezegd wat we moesten doen en wat we hadden gedaan. Nadat we voor de vijftigste keer “Choose Character” gevolgd door “Sonic” hadden gehoord, hadden we het wel gehad met de man.

Conclusie

Sonic & All-Stars Racing Transformed is een meer dan degelijke racer geworden, die voor de fans van Sega net dat tikkeltje meer zal brengen. De 3 vormen waarin je kan racen zijn leuk meegenomen, al hadden we graag gezien dat het tactische element bij het wisselen net iets verder was doorgedreven. Het spel bulkt wel van de content en het is verfrissend om te zien hoe een spel echt overal de mogelijkheid tot splitscreen heeft opgenomen.

Positief

  • Veel content
  • Overal splitscreen
Score
76/100

Negatief

  • Soms irritante commentator
  • Tactische element net niet ver genoeg doorgedreven
Grafisch
77%
Geluid
72%
Fun
79%
Gameplay
77%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.